Het is niet wettelijk verplicht om over algemene voorwaarden te beschikken, maar het is voor iedere ondernemer zeker aan te raden. Het vermindert eventuele risico’s aanzienlijk, zeker met betrekking op schade van producten. Verder staan in deze voorwaarden ook alle zaken omtrent de betalingen, op deze manier voorkomt u wanbetalers en overbodige juridische kwesties. In dit artikel bekijken we de verschillende opties, geven we u een voorbeeld algemene voorwaarden en bekijken we wanneer de algemene voorwaarden rechtsgeldig zijn.
Zelf algemene voorwaarden maken
Het is belangrijk dat de algemene voorwaarden goed aansluiten bij het product of de dienst van de desbetreffende organisatie. Het bekijken van een voorbeeld van algemene voorwaarden kan nuttig zijn, maar zomaar een willekeurig voorbeeld van het internet plukken en deze gebruiken is riskant. Knip en plakwerk is de voornaamste reden van juridische conflicten. Verschillende organisaties met kennis over deze wereld geven de optie om een door advocaten gemaakt model te gebruiken voor het maken van uw algemene voorwaarden. De verschillende variabelen zorgen ervoor dat het model zich geheel aanpast aan uw organisatie. Vanwege de goede opzet is het voor ondernemers mogelijk om zelf de algemene voorwaarden te creëren, terwijl ze toch geholpen zijn door juridische experts.
Maatwerk
Een ander alternatief is om maatwerk aan te vragen van een ervaren speler in deze markt. Op deze manier worden uw algemene voorwaarden compleet afgesteld op de onderneming. Deze extra investering betaalt zich altijd terug op juridisch vlak en is een ideale oplossing als uw een speciale product of dienst levert.
Wanneer zijn de algemene voorwaarden rechtsgeldig?
Alleen algemene voorwaarden maken is uiteraard nog niet voldoende. Om deze rechtsgeldig te maken moeten de voorwaarden voldoen aan twee belangrijke eisen. De eerste eis is dat de voorwaarden beschikbaar moeten zijn voor de klant, deze moeten dus openlijk worden gedeeld. Een potentiele koper of partner moet altijd de mogelijkheid krijgen om de algemene voorwaarden te kunnen bestuderen voordat er koopovereenkomsten worden opgesteld. Het overleggen van de algemene voorwaarden op de factuur is dus te laat. De tweede eis is dat de door u gestelde voorwaarden officieel geaccepteerd moeten zijn door de klant. In de praktijk gaat dit vaak automatisch omdat de koper dit document heeft gezien voor de aanschaf van product of dienst.